Om Ola Brising

Ola Brising är journalist, författare och skribent, han är son till lärarinnan Gerda Johansson och sjukhusfysikern Lars Johansson. Han är delvis uppvuxen i Österrike, Kenya och på Nya Zeeland.

Ola Brising läste filmvetenskap, statsvetenskap och etnologi vid Stockholms universitet innan har utbildade sig till journalist på JMK i Stockholm mellan 2001 och 2003. Mellan 2004 och 2020 har han arbetat som nöjesjournalist på Aller media AB, med ett kort avbrott 2008 – 2009, då han var pressekreterare på företaget Digenter AB.

Numera arbetar han som frilansjournalist och skribent. Förutom att han fortfarande frilansar regelbundet åt Aller media AB så har han sedan 2020 arbetat med att hjälpa författare och bokförlag med lektörskap och korrekturläsning i deras projekt.

Som författare debuterade Brising med att spökskriva Jacqueline Ferms, känd under smeknamnet Jackie Ferm, självbiografi Rövardotter (Bookmark) som gavs ut i april 2014. Under arbetet med boken blev han och Jacqueline Ferm ett par och de är sedan 2013 sambo.

Daniel Fridell började 2017 spela in dokumentärfilmen Svartenbrandt – Sveriges farligaste brottsling (TV4/Cmore) om Lars Carlanders liv, Jacquelines far. Ola Brising började parallellt ned detta, och med hjälp av Daniel Fridell, att skriva en biografi om Lars Carlander vilken till stor del hade sin bas i researchmaterialet och intervjuerna till dokumentärfilmen. True Crime-biografin Svartenbrandt – Sveriges farligaste man (Storyhood) släpptes i början av februari 2019.

I september 2019 debuterade Ola Brising även skönlitterärt med egna romanen Cold Turkey – en vuxensaga (Storyhood).

För närvarande är han inblandad i att spökskriva ytterligare en bok, samt med manus/researcharbete till ett antal dokumentärserier. Ola Brising är även en stor bidragsgivare till, och medlem i Kulturterroristerna.org, samt medarbetare på Friluftsmullen.se.

Våren 2024 var Ola Brising med och startade upp nyhetsportalen Gonzo Gazette för vilken han också är en av textförfattarna.